„Itt van az ősz, itt van újra” – és hozta magával a hideget, ami együtt jár a különböző megfázásos megbetegedések gyakoribbá válásával. Ezek ellen legfőképp immunrendszered megfelelő szinten tartásával védekezhetsz, aminek egyik legfontosabb eszköze a különféle vitaminok bejuttatása a szervezetbe.
Gyümölcs vagy dobozos vitamin?
A legtöbb vitamin manapság már tablettás és kapszulás verzióban is hozzáférhető (pl.: C-vitamin tabletták vagy aszkorbinsav por). Ennek ellenére még mindig az a legjobb megoldás, ha természetes formában visszük be szervezetünkbe ezeket a szükséges anyagokat. A modern élelmiszeripari módszereknek hála már nem kell nélkülöznünk télen sem szinte semmilyen gyümölcsöt. A bölcsebbek mégis azt javasolják, hogy érdemes mindig azokat a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, amelyeknek éppen szezonja van.
A szezonális gyümölcsök és zöldségek tápanyagban és vitaminban gazdagabbak, mivel nem utaztak több ezer kilométert, hanem éretten, frissen szedték le őket a fáról.
Az ősz 4 tápanyagdús gyümölcse
Alma: Ismerjük a mondást: "Minden nap egy alma, az orvost távol tartja". Ez az egész évben elérhető gyömölcsünk nagyon gazdag vitamin- és ásványi anyag forrás. Egy közepes alma 10-15 mg C-vitamint tartalmaz, és jelentős mennyiségű A- és B-vitamin, folsav, kalcium, magnézium és kálium is található benne. Fontos az alma rostanyaga, a pektin is, mely segít rendezni a székletet, kedvezően hat a bélflórára és még a koleszterinszintre is.
Szőlő: Bár valamivel kevesebb benne a C-vitamin, mint az almában, magas antioxidáns és polifenol tartalma miatt segíthet a különféle (például a daganatos) betegségek megelőzésében. A szőlő magjának olaja közreműködhet az érelmeszesedés kockázatának csökkentésében és érfalerősítő hatással is bír. Egy-egy pohár minőségi bornak is lehet roboráló hatása, persze mértékkel fogyasztva (Gyermekeknek, várandós, szoptatós kismamáknak, valamint bizonyos betegségekben szenvedőknek viszont nem ajánlott!).
Körte: Hűvös helyen hosszú ideig tárolható és utóérő gyümölcs, tehát leszedés után még tovább érik. Emiatt érdemes vásárláskor a keményebb, kevésbé érett példányokat megvenni. A körtének magas C- és K-vitamin tartalma van, ez utóbbi véralvadásgátlót szedő betegeknek fontos szempont lehet. Emellett magas a káliumtartalma, és kisebb mennyiségben kalcium, magnézium és B-vitaminok is találhatók benne. A körte rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. Magas rosttartalma jótékony hatással van az elhízásra, de csökkentheti a cukorbetegség és a gyomor-bél rendszer gyulladásos megbetegedéseinek valószínűségét is.
Dió: Szintén gazdag élelmi rostokban, és sok benne az ásványi anyag. Gazdag kálium-, foszfor-, cink- és rézforrás, de ezek mellett nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat. Ezek rendkívül jótékony hatással bírnak a triglicerid-szintre és ezáltal a szív-érrendszeri megbetegedések esélyét csökkenthetik. A dióból sajtolással kinyert dióolaj magas linolsav és E-vitamin tartalma segíti az immunrendszer működését.
Ha kevés friss gyümölcsöt fogyasztunk, a megfelelő vitaminpótlásról akkor is gondoskodni kell, főleg a hideg időszakban. Ősszel az egyik legfontosabb a szervezet C-vitamin mennyiségének megfelelő szinten tartása, ezért érdemes beszerezni ezekre az időszakokra a Béres C-vitamint!